SAJOLIDA | AJEDREA | Satureja montana
 
 
 
Comentari Català

Hi ha dues classes de sajolida: la de jardí (satureja hortensis) té el sabor més delicat, i la sajolida de bosc o de muntanya (satureja montana).
És un petit arbust, de 10 a 40 cm d’altura, llenyós i vivaç de tiges poc ramificades, erectes piloses o glabres de color grisós i fulles oposades, coriàcies, estretes i lanceolades.
Les flors estan agrupades en espigues terminals, són de color blanc o rosat.
El fruit està format per quatre aquenis ovoides.
Ve de l’Àsia meridional i es troba als països mediterranis.
El seu hàbitat natural va dels 300 als 1.800 metres, li agraden els sòls sorrencs, pedregosos i calcaris, si bé no és massa exigent en aquesta qüestió.
Té propietats medicinals, és digestiva, colagoga, carminativa, estimulant, germicida, va bé contra les diarrees i els trastorns gastrointestinals.
Potser pel que és més famosa és per les seves propietats culinàries: indispensable en la preparació de l’adob per a les olives, condimenta sopes, salses i carns i, seca o fresca, és un bon additiu per a les amanides. Les fulles seques i polvoritzades es poden afegir al pa ratllat per arrebossar carns i peixos.
Comentari Castellà
Hay dos clases de ajedrea: la de jardín (satureja hortensis), de sabor más delicado, y la silvestre (satureja montana).
Es un pequeño arbusto de 10 a 40 cm. de altura, leñoso, vivaz, poco ramificado, de tallos erectos, pilosos o glabros, de color gris verdoso, hojas opuestas, coriáceas, estrechas y lanceoladas.
Las flores están agrupadas en una espiga terminal, son de color blanco o rosa.
El fruto está formado por cuatro aquenios ovoides.
Originaria del Asia meridional se encuentra en todos los países mediterráneos.
Vive desde los 300 a los 1.800 metros, le gustan los terrenos arenosos, pedregosos i calcáreos, si bien no es demasiado exigente en este tema.
Tiene propiedades medicinales, es digestiva, colagoga, carminativa, estimulante, germicida, va bien contra la diarrea y los transtornos gastrointestinales.
Quizás por lo que es más famosa es por sus cualidades culinarias. indispensable en el adobe de las aceitunas, condimenta sopas, salsas y carnes, y seca o fresca, es un buen aditivo para las ensaladas. Las hojas secas pulverizadas se pueden añadir al pan rayado para rebozar carnes y pescados.