DIARI
LLIBRES
FOTO NATURA POÈTICA
FOTOGRAFIA
POESIA RECITADA
VÍDEOS
PROSA
POESIA
LLISTAT DE FLORA
ANIMALONS
BIOGRAFIA
ENLLAÇOS
LLIBRE DE VISITES
CONTACTAR
 
Benvinguts a narcismunso.com 

Aquesta pàgina web és un intent de conjuminar quatre de les meves aficions: La fotografia, la poesia, la natura i la docència.
Intento a través de la fotografia i la poesia apropar-vos una mica a la natura i fer-vos gaudir de les seves belleses.
Quan més la coneixereu, més l’estimareu; quan més l’estimareu, més la respectareu. Tan de bo que sigui així i que la pàgina us sigui agradosa. Si m’ho feu saber al llibre de visites, llavors jo també estaré content.
El meu agraïment per en Ferran Munsó, nebot meu, que s'ha cuidat de la part informàtica d'aquesta pàgina web.

Gràcies per la vostra visita.

DIARI D'UN AMIC DE LA NATURA:

INVASIÓ DE CUQUES DE LLUM AMERICANES A LA GARROTXA
DILLUNS 17 GENER DE 2022

cuca de llum
Clica la foto per ampliar-la
El mes de març de l’any passat en una de les habituals passejades amb la Carme en les que anàvem fins a can Bernat i reculàvem cap a casa, vaig veure una cuca estranya ,que no havia vist mai, que estava travessant la carretera. Vaig fer-li una foto i fins aquest dissabte no l’he pogut identificar. Bé, no del tot, perquè ni els entesos ho tenen gaire clar. Sembla ser que és una larva de cuca de llum. Però no de la nostra, la “Lampyris noctiluca”, la que jo, de molt petit, anava a buscar ran del pou de ca la padrina, no; aquesta és americana i fa uns dos o tres anys que ha arribat a ca nostra. Sembla ser que a través de la llavor de blat de moro importat d’aquelles terres. De fet als camps que voregen la carretera s’hi cultiva el blat de moro.
Aquest dissabte amb en Lluís, el meu fill, vam fer servir una aplicació que m’havia posat al mòbil, li vam ensenyar la foto i entre les moltes fotos que ens ensenyava hi havia la “Phausis Lamprohiza splendidula”. Una cuca de llum.
Busco al Google “cuques de llum invasores a la Garrotxa”, em surt un munt d’informació i d’articles de diari.
Us la deixo per si us hi voleu entretenir.
El que queda clar és que fa tres o quatre anys que va arribar, que durant els mesos de juliol. agost i setembre, n’hi ha una munió de cuques volant i festejant amb l’intermitent posat i que és un espectacle fascinant de llum i color, com si els nostres camps de blat de moro estiguessin gelosos de “Lluèrnia” el Festival de foc i de llum que la ciutat d’Olot celebra cada any.
Aquí acabo jo, si en voleu saber més, podeu llegir el que he trobat jo a internet:


“Una nova espècia invasora ha arribat a la Garrotxa. Es tracta d’una cuca de llum americana que s’ha trobat els últims mesos a alguns camps de blat de moro concrets a diversos municipis de la comarca.

Joan Montserrat, Agrupació naturalista i ecològica de la Garrotxa: ”Aquest estiu vam fer el seguiment d’una espècie, perquè ens va trucar un veí d’un municipi de la comarca, dient-nos que s’havien trobat amb una espècies que volava sobre camps de blat de moro i després d’investigar-ho i parlar amb científics, concretament amb en Rafa Carbonell, que és especialista amb artròpodes, vam arribar a la conclusió que és una espècie americana de cuca de llum, que no sabem com ha arribat aquí.”

L’espècie ha tingut una forta presència i protagonisme a la comarca durant l’estiu, quan la cuca es troba en època de reproducció i il·lumina els camps de blat de moro, i la hipòtesi més provable és que hagi arribat a través de la llavor de blat de moro. Encara, però, no es pot saber quan va arribar exactament i quina afectació pot provocar, tot i que en principi no n’hauria de tenir.

Joan Montserrat, Agrupació Naturalista i ecològica de la Garrotxa: ”Hi són, el que passa és que elles fan llum durant el període reproductiu, que ha sigut fins a mitjans de setembre, i ara ha deixat de fer llum. Ara deuen estar fent les postes i quedarà la larva.”

És per això que des de l’Agrupació Naturalista de la Garrotxa demana a les institucions ajudes per començar a estudiar el fenomen i saber per què ha arribat primer aquí, ja que és una oportunitat única pel fet que l’espècia ha arribat a Europa a través de les comarques gironines.

A la Garrotxa es calcula que, en total, hi ha 70 espècies de fauna al·lòctona, i ara la cuca de llum es suma a les altres cinc espècies invasores al·lòctones identificades i estudiades a la comarca: la papallona del boix, el mosquit tigre, la vespa asiàtica, el cranc roig americà i el barb roig. Totes cinc fan mal, d’alguna manera o altra a la fauna o a les persones, directament. Els experts segueixen lluitant per acabar amb elles o, almenys, reduir els efectes que produeixen. Malgrat sigui complicat aconseguir-ho.

L’any passat, els camps de bona part de la demarcació de Girona van acollir un espectacle sense gaires precedents: munions de cuques de llum sobrevolant de nit, amb una luminescència molt característica, diferents entorns rurals i naturals. Un any més, les comarques de la Garrotxa, el Pla de l’Estany, el Gironès i l’Empordà tornen a acollir, sobretot als camps de blat de moro, aquesta espècie procedent de l’Amèrica Central, que, d’alguna manera, ha retornat les llumetes fluorescents que les nostres cuques van deixar de fer ja fa alguns anys.

Les noves cuques de llum
una nova cuca de llum exòtica provinent d’Amèrica Central

Les cuques de llum
Aquest estiu moltes persones que han sortit a passejar de nit, aprofitant la nova normalitat, s’han trobat en alguns indrets de la vora de l’Estany de Banyoles un escenari de petites llums nocturnes que no havien vist mai abans en el nostre entorn.

Efectivament, la seva sorpresa no és per no haver-s’hi fixat abans. Aquestes imatges de centenars (o més) de petites llums mòbils i intermitents són el resultat de l’aparició d’una nova espècie: la Photinus immigrans, una nova cuca de llum exòtica provinent d’Amèrica Central. El punt més destacat per veure-la aquest estiu ha sigut el camp que hi ha entre el camp de futbol nou i la llacuna de les cigonyes, però també s’ha vist a la draga, a Espolla i a Usall, i en algun punt de Porqueres.

El fet que aquesta espècie exòtica ofereixi escenaris més luminescents que la cuca de llum autòctona (Lampyris noctiluca) es deu al fet que en l’espècie nouvinguda agrupa molts individus i pot volar mentre fa senyals de llum. A més, brillen durant més temps, allargant l’espectacle fins finals d’agost. L’espècie autòctona no tendeix a reunir-se tant, i només brilla la femella, que és molt diferent del mascle i no pot volar.

L’aparició d’aquest insecte a Catalunya remunta entre el 2017 i el 2018, quan es va anar trobant en punts del Gironès, la Garrotxa i l’Empordà. La identificació, possible gràcies als investigadors del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i a la plataforma de participació ciutadana «gusanosdeluz», va descartar l’assignació dels nostres exemplars a cap de les espècies del gènere Photinus ben catalogades i descrites en el seu lloc d’origen, que semblaria ser la zona de Mèxic. Per això, es van assignar a una espècie nova descrita i batejada com a Photinus immigrans. L’origen i la via d’arribada es desconeix, però es creu que podria haver arribat en el terra d’alguna planta ornamental importada, ja que la fase larvària d’aquest insecte és subterrània. Una altra hipòtesi contempla que s’hauria pogut escapar d’algun lloc on crien espècies del gènere Photinus per estudiar les seves característiques bioluminescents.

Finalment, cal destacar que és una espècie exòtica i en gran expansió, i per tant per més bonica que sigui, haurem d’estar atents al seu potencial invasor. Tot i que l’adult quasi no s’alimenta i per tant sembla una espècie més aviat inofensiva, la larva és una bona depredadora de cucs, cargols i altres invertebrats, pel que s’hauria d’avaluar l’impacte que poden tenir els milers de noves larves carnívores en aquestes comunitats.

Una estranya cuca de llum americana prolifera a Girona
L'insecte brilla mentre vola, a diferència dels seus parents locals, que només ho fan quan estan en repòs
Des de fa un parell d’anys, els veïns de diverses localitats del Gironès (Sant Joan de Mollet, Flaçà, Bordils, Celrà, Juià i Cervià de Ter), del Baix Empordà (Foixà) i de la Garrotxa van observant un bonic espectacle nocturn, cuques de llum que brillen a la nit mentre ronden per l’aire. Però el que passa és que les cuques de llum locals no tenen aquests hàbits acrobàtics, les femelles il·luminen el seu abdomen fosforescent quan es troben sobre l’herba, una branca d’arbre o una esquerda d’una paret, però mai en vol. Són els mascles els que utilitzen les seves ales per arribar fins al focus que els atreu. És a dir, tenen uns hàbits d’aparellament més passius que els de les nouvingudes. El Departament de Territori i Sostenibilitat, entomòlegs del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i la plataforma de participació ciutadana 'gusanosdeluz' han resolt, en part, el misteri. Es tracta d’un gènere de cuca de llum americana (‘Photinus’) que ha proliferat, a milers. Però encara no s’ha pogut identificar l’espècie concreta, ni quin ha sigut el seu itinerari fins a arribar al Gironès.


El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha confirmat la presència per primera vegada d’aquesta espècie exòtica "nova o poc documentada". Els autors de l’article publicat al butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural que informa del fenomen, Amador Viñolas, Narcís Vicens i Josep Muñoz-Batet, reconeixen que "s’ignora com ha arribat aquesta espècie a la zona", tot i que les dues hipòtesis més viables són la importació de plantes ornamentals o la fuga d’exemplars criats per obtenir la luciferasa, l’enzim que utilitzen els insectes per emetre la seva llum que és utilitzada en laboratoris de biotecnologia.

Els experts recomanen un seguiment de l’espècie "ja que es preveu que anirà augmentant progressivament la seva àrea de distribució", sobretot tenint en compte el seu ampli període de vol, almenys del juny al setembre. "Encara es desconeixen els possibles efectes sobre les espècies autòctones i la seva via d’entrada, però és necessari recordar que les espècies exòtiques que poden convertir-se en invasores representen una de les principals causes de pèrdua de biodiversitat", recorda en un comunicat la conselleria.

No és això el que ha passat a Girona. Viñolas, Vicens i Muñoz-Batet expliquen en el seu article que a començaments del mes d’agost se’ls va comunicar la presència de colònies amb milers d’exemplars de lampírids (és a dir, cuques de llum) que "emetien llum de manera intermitent, i produïen un gran efecte lluminós nocturn". Un fenomen que els veïns feia almenys dos anys que podien observar.

Els autors de l’article van recollir els exemplars i van observar que no pertanyien "a cap dels gèneres coneguts i presents al continent europeu, sinó a un gènere americà", per la qual cosa evidentment es tractava d’una espècie introduïda. En aquest gènere, tant el mascle com la femella són alats, i tots dos brillen: Els mascles, en dos o tres segments del seu abdomen, i la femella, només en un.

El gènere ‘Photinus’ s’estén des del Canadà fins a l’Argentina. Els biòlegs catalans van concloure que les seves característiques l’emparentaven amb les espècies centreamericanes, específicament les mexicanes, per la qual cosa es va posar en contacte amb la màxima eminència en la matèria, el doctor Santiago Saragossa de l’Institut de Biologia de la Universitat Nacional de Mèxic. Aquest va confirmar que els exemplars aclimatats a Girona formaven part d’aquest gènere (va ser clau la identificació de l’òrgan copulador del mascle) però va indicar que no coincidia amb cap de les 262 formes d’aquest gènere de les quals tenia coneixement a Mèxic. Per aquest motiu se li ha enviat un lot d’exemplars capturats a Catalunya "perquè procedeixi a la seva determinació o descripció en el cas que sigui una espècie no coneguda".

Cuques de llum exòtiques a Flaçà i Sant Joan de Mollet
Ja fa dos o tres anys, que si aneu a passejar durant les nits d’estiu pel camí de Cal Bou, o el carrer de la Creu per darrera de l’antiga fàbrica de paper, podeu gaudir d’un espectacle màgic d’un joc de llums que s’encenen i s’apaguen, que pugen i baixen, normalment sobre els camps de blat-de-moro que es conreen en aquestes zones.

Fa uns dies al Diari de Girona i a La Vanguardia van sortir dos articles desvetllant l’origen d’aquestes llumetes, unes cuques de llum que han vingut d’altres continents, com? no se sap, però són aquí.

Aquí podeu consultar el petit estudi que s’ha publicat al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural,82 per part dels senyors Amador Viñolas (del Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals), Narcís Vicens (de la Diputació de Girona) i Josep Muñoz-Batet ((del Laboratori de Natura del Museu de Ciències Naturals)

Alerten que la cuca de llum invasora pot provenir de la llavor de blat de moro de sembra
L'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG) reclama que s'estudiï la "traçabilitat" i el punt d'entrada de l'insecte per evitar que es repeteixi de nou
per Redacció, 8 d'octubre de 2018 a les 13:27 |

Aquesta informació es va publicar originalment el 8 d'octubre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Agrupació Naturalista i Ecologista de la Garrotxa (ANEG) alerta que la cuca de llum invasora que ha aparegut a la Garrotxa i a altres punts de les comarques gironines pot provenir de la llavor de blat de moro de sembra perquè només s'ha detectat a alguns camps d'aquest conreu, tal com han constatat durant el treball de camp que han fet durant l'agost i el setembre. Els ecologistes reclamen que s'estudiï el cas per cercar la font d'entrada i evitar que es pugui repetir amb altres espècies.

Fa uns dies, la Generalitat va comunicar la descoberta d'aquesta espècie a la Garrotxa, el Gironès i el Baix Empordà, tot detallant-ne les característiques. Es creu que és una espècie nova o poc documentada del gènere 'Photinus', originària d'Amèrica Central. Es caracteritza perquè desprèn llum durant el vol i genera un espectacle nocturn que no s'havia vist mai a Catalunya. El comunicat alertava que es desconeixen els possibles efectes per a les espècies autòctones, però es temia que pugui suposar una pèrdua de biodiversitat.

Els naturalistes de la Garrotxa recorden que tot i que l'entrada de mercaderies a la Unió Europea està "molt controlada", això no ha impedit l'arribada d'espècies invasores procedents habitualment d'Amèrica i Àsia que, un cop establertes en algun país d'Europa, es fa impossible de frenar-ne la propagació.

En el cas de Catalunya, la majoria d'espècies exòtiques provenen d'algun altre país de la UE. Però el cas de la cuca de llum és una excepció i representa un canvi de tendència ja que la l'arribada al continent europeu s'ha fet precisament per Catalunya. Aquest fet, subratllen els naturalistes, és una "oportunitat" per cercar-ne la traçabilitat i detectar l'arribada de l'espècie per a poder detectar "què ha fallat". També, caldrà estudiar per què només es troba en els cultius d'alguns camps de blat de moro.”

Tingueu bona setmana.

 
Versió imprimible
Temes anteriors

 
© 2004 - Narcís Munsó i Prats (tots els drets reservats) :::::: Disseny web ATMultimedia.com