DIARI
LLIBRES
FOTO NATURA POÈTICA
FOTOGRAFIA
VIDEO NATURA
PROSA
POESIA
LLISTAT DE FLORA
ANIMALONS
BIOGRAFIA
ENLLAÇOS
LLIBRE DE VISITES
CONTACTAR
 
Benvinguts a narcismunso.com 

Aquesta pàgina web és un intent de conjuminar quatre de les meves aficions: La fotografia, la poesia, la natura i la docència.
Intento a través de la fotografia i la poesia apropar-vos una mica a la natura i fer-vos gaudir de les seves belleses.
Quan més la coneixereu, més l’estimareu; quan més l’estimareu, més la respectareu. Tan de bo que sigui així i que la pàgina us sigui agradosa. Si m’ho feu saber al llibre de visites, llavors jo també estaré content.
El meu agraïment per en Ferran Munsó, nebot meu, que s'ha cuidat de la part informàtica d'aquesta pàgina web.

Gràcies per la vostra visita.

DIARI D'UN AMIC DE LA NATURA:

LA PLATJA D’ESPOLLA I ELS TRÍOPS
DIMECRES 28 DE NOVEMBRE DE 2018

Triops de la Platja d'Espolla fotografiat la setmana passada.
Clica la foto per ampliar-la
Aquest any està plovent tant que l’Estany, Clot, Bassa o Platja d’Espolla s’ha emplenat a vessar i s’escorre pel rec d’Espolla i en un desnivell de 100 metres pels Salt de Martís cap al riu Fluvià.
Fa temps que conec aquest indret que té tants de noms diferents. Seria bo que n’hi posessin un de definitiu. Abans jo havia sentit parlar de la bassa d’Espolla i pensava que estava en el terme del poble d’Espolla. Resulta que a Espolla també hi ha una bassa amb alguna peculiaritat botànica que fa que se la trobi a internet. Això pot confondre a la gent.
Potser és per això que ara a la “bassa” de Fontcoberta se la conegui també per “la platja” d’Espolla que és el nom que està escrit en els cartells indicadors que hi ha en aquest indret, tot i que no hi he vist cap recó que ens pugui recordar a la idea que nosaltres tenim de platja. Clot, bassa i estany podrien ser més adients. Bé jo sóc simplement un visitant enamorat de l’indret i no tinc per que embolicar-me en el nom i sí gaudir d’aquesta meravella. El salt de Martís és preciós. En tinc fet un PPS que ara refaré amb les fotos que aquest any he pogut fer als Triops.
Us poso els escrits que he trobat a internet i al final hi poso, de collita pròpia, un humil i petit poema.

L’Estany o clot d’Espolla

A la primavera, i després de períodes de pluja, solen formar-se unes basses en el Pla de Martís amb aigua que prové de les mateixes corrents subterrànies que alimenten l'Estany de Banyoles que d'aquesta manera troba un sobreeixidor per a l'excés d'aigua. El fet que no sempre hi hagi aigua s'explica pels gairebé 50m d'altitud per sobre l'Estany. Quan la pressió de l'aigua subterrània és molt gran, fet que es dóna després de pluges intenses, es formen aquestes surgències. Una d'elles, el Clot o Estany d'Espolla, és especialment interessant per la quantitat d'aigua que conté. Aquest estany no és un sistema tancat, sinó que tota aquesta aigua passa a través del rec d'Espolla cap al Salt de Martís. Després d’un desnivell de més de 100 metres, anirà cap el riu Fluvià.

EL TRIOPS CANCRIFORMIS

El caràcter intermitent de l’Estany d’Espolla condiciona les comunitats animals i vegetals que hi viuen, ja que han de suportar grans variacions en les condicions d'humitat del medi, des de la inundació total a la sequera absoluta. Un animal especialment adaptat a aquesta situació és un petit crustaci, el Triops (=Apus) cancriformis.
Aquesta espècie és unisexual, és a dir, hi ha mascles i femelles. Les femelles es reprodueixen sovint per partenogènesi.
Això vol dir que els ous es desenvolupen sense fecundació prèvia d’un mascle. Aquests ous són llençats a l'aigua formant un "paquet" recobert d'una matèria gelatinosa. Aleshores es poden donar dues situacions: que el mitjà en què es trobin afavoreixi la seva evolució o bé, que en arribar l'estació de sequedat, la bassa es quedi sense aigua i els ous restin incrustats en el fang del fons. En aquest cas podran resistir tant la sequedat com el fred.
Si passat un temps es reuneixen les condicions adequades, llavors els ous reemprendran un desenvolupament normal fins fer-se adults.
L'alimentació bàsica del Triops és el plàncton (especialment el vegetal) de l'aigua on viuen. També ingereixen restes en descomposició i detritus, així com larves d’amfibis, peixos o insectes.
L’Estany o Clot d’Espolla està inclòs en el PEIN de la Generalitat de Catalunya. Està situat al costat de la urbanització de Melianta, que pertany al municipi de Fontcoberta (comarca del Pla de l’Estany)

El poema diu així:

TRIOPS
(Triops cancriformis)

Bonica platja d’Espolla
on el triop s’hi passeja
o bé menja i s’hi sadolla
tan content que em dóna enveja.

Ara tens la bassa plena,
fes rutllar la maquinària
sense por, no passis pena
ja tens l’aigua necessària.

Cerca triop la triopa
que segur t’està esperant
cerca-la de bona popa
i apa som - hi anar-hi anant.

I quan s’eixugui la bassa
deixa els ous al mig del fang
que quan plogui quasi massa
els vostres fills naixeran.

Fins a la propera!
 
Versió imprimible
Temes anteriors

 
© 2004 - Narcís Munsó i Prats (tots els drets reservats) :::::: Disseny web ATMultimedia.com